Friday, March 15, 2013

yummy resepi : prawn olio e aglio & asam pedas ikan pari

Salam

First time post entry resepi di blog. Im not a good cook masa single dulu tapi lepas kahwin memasak adalah my new hobby. Untuk resepi masterchef google banyak membantu mencari resepi baru. Im sharing this easy and yummy resepi with you. Try la masak, my hubby love this!

Prawn Olio E Aglio

Ok here's the ingredients :
  • Spaghetti
  • Extra virgin olive oil (tak sama dengan olive oil)
  • 3 ulas bawang putih yang dicincang halus
  • Parsley leaves /flakes
  • Chilli flakes (kalau nak pedas)
  • Black pepper (ground)
  • Garam halus
  • Cendawan shitake
  • Chilli merah
  • Parmesan cheese
  • Udang mentah

Cara-cara memasak :
  1. Masak air bercampur garam halus dan sedikit olive oil dalam periuk. Bila air dah menggelegak, masukkan spaghetti. Tunggu hingga masak, toskan.
  2. Kemudian, panaskan kuali, curahkan extra virgin olive oil diikuti dengan bawang putih, cendawan shitake bersama udang. Taburkan sedikit garam dan tumis. Bawang putih tadi jangan dibiarkan hangus. Cukup sekadar kekuningan dan udang tidak garing.
  3. Selepas itu perlahankan api, masukkan spaghetti yang telah ditoskan tadi dan gaul. Kemudian, taburkan parsley leaves/flakes, diikuti dengan ground black pepper dan garam.
  4. Kalau nak pedas, tabur pula chilli flakes.
  5. Padamkan api. Taburkan parmesan cheese secukupnya.
  6. Oke siap sedia untuk dihidang.
Asam Pedas Ikan Pari

Ok here's the ingredients :
  • Ikan pari (potong dan cuci gina limau kasturi)
  • 1 cawan cili kisar
  • 7 ulas bawang merah*
  • 3 ulas bawang putih*
  • 1 inci halia*
  • sedikit belacan*
  • 3 batang serai diketuk
  • 1 ikat kecil daun kesum
  • 1 kuntum bunga kantan
  • 3 biji Kacang bendi
  • air asam jawa
  • garam & aji
  • 1 sudu serbuk lada hitam

Cara-cara memasak :
  1. Tumbuk bahan yang bertanda (*), tumiskan hingga kekuningan.
  2. Masukkan pula cili kisa, tumiskan lagi hingga terbit minyak.
  3. Selepas itu curah air asam jawa, biarkan menggelegak.
  4. Seterusnya masukkan pula ikan, bunga kantan, daun kesum dan kacang benci.
  5. Kecilkan api, masak ikan hingga lembut.
  6. Rasa garam dan aji secukup rasa, tambah mana yang kurang.
  7. Oke siap sedia untuk dihidang.

5 comments:

  1. spgt prawn olio mmg febret! sbb xmuak! hoho

    tp Sya langsong xpandai msk. uhukkk
    some of the ingredients yg Ieda share tu pon Sya xtaw. huhu

    ReplyDelete
    Replies
    1. ieda pun blaja masak slowly tapi kena rajin loor, tukang rase hubby if die ckp sedap kemain happy ^_^

      Delete
  2. dua dua fav i ni. aglio tu senang nak masak kan tp husband i prefer spaghetti and carbonara dr aglio ni hee. and dia TAK SUKA asam pedas sabar jelah. btw dua2 tu looks yummy u.

    ReplyDelete