Tuesday, December 4, 2012

kehamilan dan fabriod



Salam...

Syukur padamu ya ALLAH ieda telah selamat menjalani pembedahan major Myomectomy pada 20hb julai 2012 yang lalu. Sekarang semakin sembuh ^_^

Myomectomy 
Pembuangan fibroid sahaja (Myomectomy). Kaedah memotong dinding rahim dan mengeluarkan fibroid ini dilakukan ke atas wanita yang masih belum mempunyai anak, tetapi berkeinginan untuk mendapatkan cahaya mata.

Ieda ingin sharing info tentang kehamilan dan fabriod, pada mereka yang ada masalah yang sama jangat takut  ya, anda perlu kuat untuk teruskan kehidupan yang lebih bahagia pada masa akan datang, ikot nasihat doctor fabriod itu perlu dibuang sebelum anda hamil :

Kelik untuk pengalaman ieda di bilik pembedahan : PENYAKITKU FABRIOD
Kelik untuk info dari : DR ZUBAIDI HJ AHMAD
Kelik untuk info dari : KAK ENGKU BIDAN BERSALIN
Kelik untuk info dari : DR HAMID ARSHAD

P/S :  In my case fabriod berada di luar rahim jadi haid adalah normal penyakit cuma dikesan melalui back pain & kerap membuang air kecil. Jadi jika anda mengalami BACK PAIN yang agak lama jangan ragu-garu untuk menjalani ujian ultrasound supaya fabriod dapat dikesan di peringkat awal.

4 comments:

  1. auntie sy kn ieda kena fibroid mase preggy anak first. then, dia remove mase tgh pregnant 4 bulan sbb klo xremove baby xdpt membesar. naseb tahu awal kan ieda.

    ReplyDelete
  2. yer if tak remove risiko baby takde ruang nak membesar, unty awak pun berani tau sbb risiko bleeding bile operation masa pregnat tu, doctor siap tak bagi pregnant before operation haritu...

    ReplyDelete
  3. eh takotnya. i dah 1 thun kawen, n still blom preggy. tp i taknak pk bukan2. bila baca entry ni terfikir...ada kemungkinan jgk.

    ReplyDelete
  4. 1 tahun baru lagi kot dear insyallah ade rezeki kite, tp if you ade simtom yang berkaitan baik gi chekup...

    ReplyDelete