Wednesday, June 29, 2011

Langkawi - Pulau Dayang Bunting

Pakej yang I ambil ke tiga tempat gorges nie Pulau Dayang Bunting, feeding the eagle & Pulau Beras Basah cuma RM25 aje seorang, booking dengan beachboy kat Pantai Chenang. Normal price dalam RM35 kot. Total perjalalan dalam 4 jam. Mula-mula kita layan Pulau Dayang Bunting dulu, oke nie lagenda pulau nie...
Tasik Dayang Bunting pada asalnya terdapat seorang perempuan dari kayangan, Putri Dayang Sari turun ke Bumi dan berkahwin dengan orang Bumi. Semasa di Bumi, dia tinggal di tasik dan mengandung. Kemudian dia mati ketika melahirkan anak dan bersemadi di tasik ini. Suaminya kemudian bersumpah bahawa setiap perempuan yang tidak dapat mendapat zuriat bolehlah mandi di dalam tasik ini...

Perjalanan menaiki bot kecik ye alar macam naik roller coster je T_T

Camni la bot tu semua kena pakai safety jaket, jom rempittt pakcik!

On the way, pakcik drebar bot stop suruh tengok pulau nie dari tepi
nampak tak muka, nasi lemak, perot boyot tapi kaki tak dapat snap pulak

Baru turun jetty, cantek gila view


Haaa dah sampai, oke teruskan berjalan kaki ke Tasik Dayang Bunting kamon!


Sila tengok map untuk perjalanan ke Tasik Dayang Bunting, pakai tshirt dah ye berpeluh jugak la nak sampai

Jaga-jaga banyak polis trafic yang jahat, pakcik drebar bot dah pesan siap-siap simpan barang plastic dalam beg sebab monyet nie suka mencuri, siap ada signboard 'be careful monkey attack', dah la banyak gila!

Jom ramai-ramai rendam kaki, ada ikan menjilat manja kakiku


Eh ade bratt pitt!


Kalau nak mandi pun boleh tapi tak bawak baju bagai, my niece je mandi kat kolam budak-budak, air sejuk sungguh best!


Nak naik kayung-kayung pun ada, maleh dah naik kat putrajaya haritu, yang takda zuriat boleh la mandi kat cinie, bukan percaya tapi kita berusaha, yang pastinya zuriat dapat atau tak adalah rezeki daripada Allah swt.
to be continue.....




10 comments:

  1. baru sekali pergi sana..tp amat kagum dgn kekuasaan Allah. cantik nyaman..dan menyegarkan

    ReplyDelete
  2. syahadah : betul cantek sangat tasik tu, nanti nak pegi lg ^_^

    ReplyDelete
  3. yg pulau menyerupai mcm pmpuan preg tgh berbaring tu reen seram sikit..hehe..aritu tgk pun semacam je..

    ReplyDelete
  4. reen : memang seramkan sikit esp kat tasik tu sebab tenang jek, tapi gi ramai-ramai oke laa...

    ReplyDelete
  5. waaa,xpenah p langkawi...huhu

    ReplyDelete
  6. mia : yup so beautiful! tak pernah sampai tempat camni jakun!

    gka : nanti pi la rugi tau..

    ReplyDelete
  7. alamak.. cam best je.. ni yg g ni..

    ReplyDelete
  8. da byk kali pegi langkawi, tp xpenah pun sampai tpt nie..sadis :((
    tpt die canteeeek :)

    ReplyDelete
  9. peachroses : so next time gi la tau! nanti nyesal lagi...

    ReplyDelete