Thursday, May 26, 2011

panduan memilih hamster di petshop!

Korang ada bela pet tak? Ieda ada bela hamsters kat rumah, dah beranak pinak pun, oke kat sini ada panduan & tips untuk memilih hamster di pet shop, so korang tak la rambang mata nak pilih yang terbaik sebab hamster yang sakit cepat mati...

  • Pilih hamster yang mempunyai mata yang bersinar, mata yang kuyu mungkin tanda tidak sihat
  • Pilih hamster yang nampak aktif jangan pilih yang buget comel je, kadang-kadang kat pet shop hamster ni tido je kejanya, cuba sentuh untuk lihat hamster ni aktif atau tak, aktif ialah salah satu tanda hamster ni sihat
  • Berbulu tebal dan bersih, ni pun salah satu tanda hamster ni sihat
  • Telinga yang bersih, telinga yang koyak mungkin tanda hamster ni bergaduh
  • Perhatikan kesan-kesan luka, kalau hamster ni injured ia memerlukan perhatian yang lebih atau mungkin akan mati dalam masa yang terdekat
  • Beli hamster kat kedai yang asing kan hamster mengikut spesis, hamster lain spesis memang tak boleh lepak skali, ada pet store yang campur je skali, so hati-hati, biasanya hamster ni dah ada kesan luka kena belasah
  • Pastikan petshop owner nie tentukan jantina yang betul, pilih couple baru boleh beranak kan...
sila kelik CINIE untuk info jenis-jenis hamster

goodmoring everyone!


bosannye jom keluar shopping

lepas tu kita tengok wayang pulak tau, layan Nur Kasih

sesi menternak lemak dengan kuaci

blogging time
penah sudah zzZZZZ krohh krohhh

10 comments:

  1. kalu CAB nk beli kucing, ade tip x?
    hehehe

    ReplyDelete
  2. mcm ni lah : ini hamster la comey-comey jee, kalo tikus ieda lari dlu...

    CAB : setakat nie kucing tak penah beli sebab mahal sangat, jumpe tepi jalan jee hu..hu..

    ReplyDelete
  3. walaupun kecik...saya takut dia..sbb dia berbulu..huhuhuuuuuu

    ReplyDelete
  4. amiena : maknye kucing pun min takut kan hu..hu..

    ReplyDelete
  5. Allololoo comelnyer.. ;)


    Tp myra geli la ngan spesis tikus nieh :)

    ReplyDelete
  6. myra : mula-mula ieda pun geli nak pegang tapi dah lame oke jek, try la hilang stress tgk die

    ReplyDelete
  7. walo hamster itu comel tp saya geliiiii dgn hamster.. hehehe


    neway ,join here, keep in touch tau :)

    ReplyDelete
  8. dulu deby ade bela hamster. momo namenye. dlm 3 tahun la deby bela. sayang sgt. tp pas 3 thn tu die mati, sebab sakit. cam demam, idung berair2 gtu. mati on d way g klinik. :(

    tanam kat blkg hostel. sedihh... taknak bela dh lepas tu. hammy sgt cumel... lg2 kalo yg jinak cam momo...

    ReplyDelete
  9. deby : hamster memang tak hidup lama dalam tiga tahun tu agak lama la, sebab tu kene bela couple boleh dia membiak

    ReplyDelete