Monday, May 23, 2011

contact lens good or bad?

Makin banyak blogshop yang jual contact lens sekarang nie, memang cantik kan tapi korang rasa safety tak beli online tanpa tahu good or bad jenama tu? sebab ramai juga yang ada masalah mata bila pakai contact lens nie sampai terpaksa jumpa pakar mata, paling scary bila ada yang pakai masa tidur, bangun pagi tup tup contact lens tu elok je kat belakang bijik mata haaaa canne? hospital la jawapnya...


Dari pengalaman, ieda start pakai contact lencs dah lama sebab rabun jauh, mula-mula try yang clear, dah lame sikit baru try yang bercolor dari jenama terkenal FRESKON my favorite color warm hazel & perky brown, ieda rasa warna nie sesuai dengan my eye yang bulat & my kulit cokolat, paling penting nampak natural! setakat nie takda masalah dengan jenama ni, senang nak jaga lagipun selalu dapatkan nasihat dari optic shop...


Dulu pernah jugak ada masalah mata merah, rupanya solution yang tak sesuai lepas je tukar solution jenama SOLO CARE AQUA takda masalah lagi, ieda dah suggest jenama nie pada my member diorang pun puas hati, yang penting korang kena la rajin jaga tau jangan malas!

19 comments:

  1. lens kat belakang mata?
    wow.... sakit tue.

    ReplyDelete
  2. pernah terjadi tau asma, scary kan hu..hu...

    ReplyDelete
  3. huu.banyak kes lens ni..ada kawan nida, smpai operation kot..huhu

    ReplyDelete
  4. yer ke nida tu la ramai yg dah kene, paling penting kene rajin & ikut dateline...

    ReplyDelete
  5. so far, CAB just bdk berkaca mata. tkut nk pkai lens...huhuhu

    ReplyDelete
  6. sebelum ada hero kecik tu memang pakai lens...since dia dah ada ni payah pulak nak pakai...:)

    ReplyDelete
  7. penah gak terjadi lens menyorok kat kelopak atas mata... cuak gak angah masa tu... tp seb baik dapat kuar.. huhu..

    ada 1 lg kes.. bila pakai lens je mata jadik merah kat sekaliling mata hitam.. tu jusab disebabkan solution tak sesuai ngn mata atau lens dah expired.. :)

    so, amalkan membersihkan lens selepas dan sebelum pakai... :)

    lalala~~~

    ReplyDelete
  8. CAB : tp contact lens lagi selesa & stylo ^_^

    fisa : boleh pakai masa nak keluar jalan-jalan, kat rumah ieda pun just pakai kaca mata je

    minami : betul! ieda untung mata beso skit senang je nak tolak if dia menyorok, dulu bila mata merah ieda gi jumpa doctor, die cakap mata kurang oksigen lepas tukar solution oke dah..

    ReplyDelete
  9. haha.. mata kurang oksigen.. padahal, mungkin kita yg x reti jaga lens atau tak reti pilih solution yg bagus.. huhuhuuu... so kita kena berhati hati.. :)

    ReplyDelete
  10. tak rabun,and tak ada pun niat nk pakai lens pelbagai ni
    sebab saya jenis pemalas nak bersih itu ini hehehehehehe

    ReplyDelete
  11. nzyrahun - kalo tak rabun ieda pun tanak pakai nyusahkan jek, dah jadi rutin harian tuk jaga benda alah nie hu..hu...

    ReplyDelete
  12. wahhh beshnyeee bleh pki contact lense..i takleh..mata sensitip...:P

    ReplyDelete
  13. ieda : terpakse pakai sebab rabun jauh, kalo sensetif elakkan tau nanti merana....

    ReplyDelete
  14. kak, sy dulu rabun,,, tp alhamdulillah skrg dah ok.... x pernah pun seumur hidup pkai benda alah ni... teringin jgk nak pakai.... tp tkut

    ReplyDelete
  15. nana : untungya kalau mata rabun ieda nie boleh clear balik hu..hu..kalau pandai jaga boleh je pakai, mata nampak cantek tau!

    ReplyDelete
  16. nadia penah tau ader niat nak pkai tp mcm takut....lgpn nadia mmg xreti nk pkai laa...hhuhuhu

    ReplyDelete
  17. x pertu lakut la nadia, kene pandai jaga jek! by da way beauty is pain hu..hu...

    ReplyDelete