Monday, December 19, 2011

prosedur permohonan kebenaran berkahwin - mykad baru


Hi kesayangan!

Enam bulan sebelum nikah kena la tukar mykad dulu. Eh kenape kena tukar ye? 

Masalahnya alamat dalam mykad lama tu di Butterworth Penang, sekarang dah menetap di Kulim Kedah. Perancangan my nikah ceremony akan diadakan di Masjid area berdekatan rumah saja di Kulim. Untuk memudahkan urusan pernikahan mama suruh tukar saja mykad baru beralamat Kulim. Now done, lega...

Baru sekarang tau urusan renew mykad nie makan masa sehari dua je, cepat sungguh! 


Me & fiance insyallah 6 bulan lagi akan bersatu! 

Untuk rujukan B2B berikut adelah prosedur permohonan kebenaran berkahwin

Kategori 1
Lelaki dan perempuan dari satu Negeri dan akan bernikah berkahwin di Negeri yang sama.
  1. Dapatkan borang kebenaran berkahwin di Pejabat Agama Negeri terdekat atau berjumpa dengan Imam Jurunikah di Masjid berdekatan kariah anda. Satu borang untuk setiap seorang lelaki dan perempuan.
  2. Pihak lelaki mengisi borang tersebut.
  3. Dapatkan pengesahan bujang dari majikan. (lelaki).
  4. Dapatkan pengesahan anak kariah dari Imam di masjid kariah anda. (lelaki).
  5. Pihak perempuan akan mengisi borang.
  6. Kenal pasti wali anda dan penuhkan ruang untuk wali di dalam borang.
  7. Pastikan salinan dokumen yang dikehendaki cukup.
  8. Lampirkan bersama borang dari pihak lelaki yang lengkap diisi.
  9. Hantar borang ke Pejabat Agama. Pejabat agama akan menimbangkan permohonan anda. Jika tidak diluluskan, Pejabat Agama akan menghubungi anda untuk menyelesaikan masalah yang ada.
  10. Jika diluluskan, simpan Kebenaran Perkahwinan anda di tempat yang selamat. Imam Jurunikah akan menyemaknya sebelum upacara pernikahan anda.

Kategori 2
Lelaki dari Negeri berlainan dan akan bernikah di Negeri tempat perempuan. (Contoh: Lelaki dari Kuala Lumpur, perempuan dari Negeri Sembilan dan akan bernikah di Negeri Sembilan)
  1. Dapatkan borang kebenaran berkahwin di Pejabat Agama Negeri terdekat atau berjumpa dengan Imam Jurunikah di Masjid berdekatan kariah anda. Satu borang untuk setiap seorang lelaki dan perempuan.
  2. Pihak lelaki mengisi borang tersebut.
  3. Dapatkan pengesahan bujang dari majikan (lelaki)
  4. Dapatkan pengesahan anak kariah dari Imam di masjid kariah anda.(lelaki).
  5. Hantarkan borang Permohonan lelaki ke Pejabat Agama Negeri dan mohon ‘Kebenaran Nikah Luar Negeri’.
  6. Pihak perempuan akan mengisi borang.
  7. Kenal pasti wali anda dan penuhkan ruang untuk wali di dalam borang.
  8. Pastikan salinan dokumen yang dikehendaki cukup.
  9. Lampirkan bersama borang dari pihak lelaki yang lengkap diisi.
  10. Hantar borang ke Pejabat Agama. Pejabat agama akan menimbangkan permohonan anda. Jika tidak diluluskan, Pejabat Agama akan menghubungi anda untuk menyelesaikan masalah yang ada.
  11. Jika diluluskan, simpan Kebenaran Perkahwinan anda di tempat yang selamat. Imam Jurunikah akan menyemaknya sebelum upacara pernikahan anda.

Kategori 3
Lelaki dan perempuan dari Negeri berlainan dan bernikah di Negeri yang lain. 
(Contoh: Lelaki dari Kuala Lumpur, perempuan dari Negeri Sembilan dan akan bernikah di Selangor)
  1. Dapatkan borang kebenaran berkahwin di Pejabat Agama Negeri terdekat atau berjumpa dengan Imam Jurunikah di Masjid berdekatan kariah anda. Satu borang untuk setiap seorang lelaki dan perempuan.
  2. Pihak lelaki mengisi borang tersebut.
  3. Dapatkan pengesahan bujang dari majikan (lelaki).
  4. Dapatkan pengesahan anak kariah dari Imam di masjid kariah anda. (lelaki).
  5. Hantarkan borang Permohonan lelaki ke Pejabat Agama Negeri dan mohon ‘Kebenaran Nikah Luar Negeri’.
  6. Pihak perempuan akan mengisi borang.
  7. Kenal pasti wali pihak perempuan dan penuhkan ruang untuk wali di dalam borang.
  8. Pastikan salinan dokumen yang dikehendaki cukup.
  9. Lampirkan bersama borang dari pihak lelaki yang lengkap diisi.
  10. Hantarkan borang Permohonan perempuan ke Pejabat Agama Negeri dan mohon ‘Kebenaran Nikah Luar Negeri’.
  11. Pejabat agama akan menimbangkan permohonan anda. Jika tidak diluluskan, Pejabat Agama akan menghubungi anda untuk menyelesaikan masalah yang ada.
  12. Isi borang di Pejabat Agama Negeri di mana majlis pernikahan akan dilangsungkan dan lampirkan Kebenaran Nikah Luar Negeri lelaki dan perempuan. Mohon Kebenaran perkahwinan.
  13. Jika diluluskan, simpan Kebenaran Perkahwinan anda di tempat yang selamat. Imam Jurunikah akan menyemaknya sebelum upacara pernikahan anda.

Kategori 4
Berkahwin dengan warga asing.
  1. Sila Hubungi kedutaan pihak berkaitan untuk maklumat lanjut dan kebenaran yang diperlukan.
  2. Hubungi juga pihak imigresen untuk maklumat lanjut dan kebenaran yang diperlukan.
  3. Borang permohonan dan dokumen-dokumen ini haruslah dikemukakan kepada Penolong Pendaftar Nikah di mana wanita tersebut bermastautin.
  4. Borang permohonan perkahwinan haruslah disertakan dengan dokumen-dokumen berikut :
  • Surat kebenaran dari kedutaan/konsulat negara pemohon.
  • Surat pengesahan pasport daripada Jabatan Imigresen Malaysia
  • Surat Akuan Cerai atau surat Akuan Kematian (jika pernah berkahwin atau kematian pasangan sebelumnya);Salinan pasport atau salinan kad pengenalan (lelaki dan perempuan).
  • Surat Kebenaran Poligami dari Mahkamah Syariah di Malaysia (jika berpoligami).
  • Surat wakalah wali bagi perempuan (jika wali tidak dapat hadir).
  • Salinan Sijil Kursus Perkahwinan.

PENTING!
Jangan berlengah-lengah untuk membuat Permohonan berkahwin. Isikan borang dan dokumen lampiran 6-3 bulan sebelum hari pernikahan. Masa yang sesuai untuk membuat Permohonan di
Pejabat Agama adalah 3 bulan sebelum hari pernikahan.

Monday, November 28, 2011

The wedding dress type

Hi Everyone!

My wedding insyallah 6 month from now, err can't I ask what is the right time to tempah my wedding dress for reception & nikah? I prefer design yang moden dari tradisional. Berangan untuk dapat rekaan mermaid cut and boat neckline. It would be perfect!
Types of wedding dress, mesti sesuai dengan bentuk badan dan selesa

Fall in love with mermaid cut

Types of necklines, jangan pilih yang terlalu seksi sudah

I suka sangat boat neckline

Bella swan wedding dress from movie twilight breakingdawn, damm gorges at back, me love!

Saturday, November 26, 2011

10 sebab kenapa lama tak update blog!

1. Super busy dengan kerja yang makin disiapkan makin bertambah, Sudah nasib seorang senior graphic designer overtime dan dateline like my best friend. Adik-adik sila pikir 10 kali kalau bercita-cita nak jadi graphic desinger yang berjaya bila besar nanti.
Err tak faham motif nak buat muka serius macam nie

2. Menjalankan interview calon junior graphic designer yang baru. Cuma kena buat test artwork poster yang simple tapi hasilnya bila dah siap ada yang macam poster filem tamil terlalu colorful daa. Until now masih gagal memilih calon yang sesuai. My boss and me memang cerewet!

3. Balik kulim with fiance dua kali dalam sebulan. Pulak tu stay sana lama-lama sebab rindu mama & sibling!

4. Terlampau excited jaga newborn nephew & ajar my niece ABC sampai hilang selera nak online.

Comelnya baby ifran tidur

Dah mula gila camwore macam makngah dia

5. Bercuti dengan fiance di Penang. Berjaya bawak dia makan nasi kandar paling sedap di alam semesta di lorong maknyah cari makan yeayyy!

Gambar nasi kandar tak sempat nak ambil dah licin ganti dengan my faveret nandos hot peri-peri chiken

6. Maraton tengok America Next Top Model all episod online, sudah adict. Jadi kuata broadband awal-awal dah macam siput. Jadi lebih baik tidur.

Allison fron ANTM, I love this girl so much, she got big eye like me.

7. Busy dating dengan fiance, ye la nak keluar kena siap cantik-cantik makan masa juga kan.

Tadaa im ready jom dating! 

8. Busy dengan freelance design. Now musim kahwin ramai yang tempah kad, tag, label & lain-lain. Hai sendiri punya persiapan kahwin yang kelaut.

9. Dapat durian runtuh jadi sibuk dengan movie, jejalan, shoping, shoping & shoping. Err terlebih sudah.

Mr Faan kenapa simpan je camera canggih tu

Haa like that laa, snap picture datin kat depan you nie banyak-banyak
(err its me)

10. Banyak nak cerita tapi lebih malas dari rajin.

Lepas nie saye ieda aurora akan berjanji akan selalu update blog yang tak seberapa nie, no mo alasan ^_^

Monday, October 24, 2011

rezeki - birthday prezen, hamper & wang tunai!

Salam sayang ^_^

Syukur bulan September & Oktober nie bulan bertuah. Seriously rasa happy & tersenyum panjang je. Nak tau kenapa? meh nak share dengan korang...

1. Ieda bukan selalu join contest di blog. Tapi bila juling tengok hadiah comel dan dianjurkan oleh my favourite blogger mesti nak join. Paling best mesti la bab MENANG yeahhhh! Terima kasih daun keladi buat penganjur.

Join alfayuri giveaway & terima hadiah wangi nie. Thank you www.afrayuri.com

Join contest kaki paling comel oleh ailyrozanna dan dipilih sebagai pemenang pertama. Macam-macam ada dalam hamper comel nie, kelik CINIE untuk tengok apa isi hamper. Thank you www.ailyrozanna.com 

Baru-baru nie dimumkan sebagai pemenang no-2 contest design banner untuk bro Eyriqazz, kelik CINIE kalau nak tengok my design. Hadiahnya wang tunai. Thank you www.eyriqazz.com & www.abangencem.com 
RM50

2. Oke ada lagi, bulan lepas kan my birthday, mesti lah dapat hadiah dari fiance kesayangan. He give me two owesum gift. Love you so much Faan. My mama & papa in law pun hadiahkan sepasang baju kurung pahang warna turquoise, serius baju paling mahal pernah ieda ada, masih sayang nak pakai. Juga pada kawan-kawan yang bagi present thank you yaa. LUV YOU ALL!

Gift dari fiance tercinta Body Shop Dreams Unlimited set, serius wangi dari pagi sampai ke malam dan Camera SAMSUNG PL120, kelik CINIE untuk cerita penuh. 

3. Ehhh ada good news lagi, tetiba dapat durian runtuh cash money dan yang paling best my salary naik yehooooooo! Thank you boss tersayang. Hadiah untuk diri sendiri pun ada tau, beribu lemon barang makeup hu..hu...

Sunday, October 23, 2011

wedding quotes


"Happy marriages begin when we marry the ones we love, and they blossom when we love the ones we marry"


Saturday, October 22, 2011

nama bayi dan maksudnya

Salam sayang semua ^_^

Hari ini diberi tugas oleh kakak untuk mencari senarai nama bayi dan maksud yang indah. Insyallah bulan November ini my second anak sedara akan lahir, maybe bayi lelaki. Nama my first niece NUR ALYA NADIRAH, ieda dapat dari senarai nie. Hope dapat bantu korang juga, terutama untuk B2B yang tengah berangan nak letak nama anak sedap-sedap, jangan pilih yang terbelit lidah & panjang-panjang sudah le ^_^

Bubuucak, NUR ALYA NADIRAH

NAMA BAYI PEREMPUAN

NAMA BAYI - A

Abdah - Kepatuhan
Ablah - Berakhlak
Abidah - Yang banyak beribadat
Abqarah - Kecerdikan
Adlah - Keadilan
Adabiah - Kesopanan, beradab
Adawiyah - Ubat, penawar
Adlina - Keadilan kita
Adilah - Adil, saksama
Adibah - Berpengetahuan
Afifah - Berbudi bahasa
Afiqah - Sangat pemurah, sangat berpengetahuan
Afwan - Kemaafan
Afza - Membesar
Aida - Keberuntungan
Aimuni - Keberkatan
Aina - Mempunyai mata yang cantik
Aisyah - Hidup Bahagia
Aliah - Yang Tinggi
Alya - Ketinggian
Alimah - Yang berpengetahuan
Alawiah - Ketinggian
Aminah - Beramanah
Amalina - Lanjut usia
Amalia - Cita-cita
Amani - Cita-citaku, ketenanganku
Amnah/ Amni - Ketenangan
Amirah - Puteri
Ani - Masak ranum
Aniqah - Cantik, lemah gemalai
Anisah - Yang mesra, penghibur
Aqilah - Cerdas, pandai
Arifah - Yang mengetahui
Aribah - Cerdik, terpelajar
Ardini - Isteri yang menyayangi
Asiah - Keteguhan
Asilah - Yang asli, yang mulia
Asiyah - Penawar hati
Atifah - Bersimpati, penyayang
Atikah - Pemurah ,berani, bersih
Atiqah - Yang mulia, yang dipilih
Athilah - Murni, mulia
Athirah - Yang utama, yang mulia
Atuf - Penyayang
Auni - Lemah-lembutku, ketenanganku
Azizah - Dihormati
Azra - Dara
Azmah - Azam,cekal
Azizah - Yang Mulia
Azimah - Yang Berbahagia

NAMA BAYI  - B

Badia'h - Indah
Badriyah - Bercahaya bulan
Bahiyah - Cemerlang
Bahjan - Keindahan, keriangan
Baiduri - Permata
Baiyinah - Bukti
Bakizah - Suci, wangi
Bakriyah - Berani, perawan
Balighah - Bijak
Balqis - Nama isteri Nabi Sulaiman
Baqiyah - Panjang umur
Bariah - Yang tidak bersalah, yang bersih
Barizah - Cerdik, suci
Basyirah - Penyampai Berita baik
Basirah - Mengetahui kebenaran, yang bijak
Baqiyah - Panjang Umur
Basitah - Yang lapang
Batrisyia - Cerdik, pintar
Bayati - Nisbah
Bazilah - Yang pintar
Bazla/Bazilah - Yang bijak, yang pintar
Bisyarah - Berita gembira
Bilah Izzah - Wangi dan mulia
Bilqis - Permaisuri Sheba
Burhanah - Alasan yang baik
Busra - Kesegaran

NAMA BAYI  - D

Dafinah - Kekayaan tersembunyi
Dahiyah - Pintar
Dahlia - Nama sejenis bunga
Dalia - Petunjukku
Dahlia - Nama bunga
Dalilah - Petunjuk
Dalidah - Keturunan mulia
Damia - Kebijaksanaan, Keberkatan
Dania - Hampir
Darirah - Sigap dan lembut
Dariah - Yang mengetahui
Dawama - Berkekalan
Dayana - Yang gagah perkasa
Dayini - Patuh, taat
Dhamirah - Jiwa
Dina - Keagamaan
Diyanah - Beragama
Durrah - Mutiara
Durrani - Pemataku
Duwaijah - Ikutan, teladan

NAMA BAYI  - F

Fadhilah - Kemuliaan, kelebihan
Fadhlah - Mulia
Fadilah - Yang Lebih
Faidah - Untung, laba
Faiqah - Paling baik
Faizah - Yang Menang
Fairuz - Batu permata
Faihanah - Harum, wangi
Fahimah - Yang bijak
Fakhirah - Kemegahan
Faridah - Tunggal, Luar Biasa
Farah / Farhah - Gembira, Kegirangan
Fatmah - Nama Anak Nabi
Fatin - Yang Menarik
Faqihah - Pandai, pintar
Farhanah - Riang gembira
Farihah - Riang, sukacita
Farizah - Jelas
Farzana - Bijak, pandai
Fasihah - Fasih bercakap
Fathiyah - Kelapangan
Fatanah - Kebijaksanaan
Fatinah - Bijaksana
Fatilah - Sumbu pelita
Fatini - Bijaksana
Fatnun/Fatnin/Fatunah - Bijak
Fauzah - Berjaya, berhasil
Fauziah - Cergas
Filzah - Belahan Jiwa
Fikriyah - Pandai, bijak
Firzanah - Pintar,bijak
Firuz - Yang Indah
Fityati - Orang muda
Fuziah - Kemenangan

NAMA BAYI  - G

Ghadat - Lembut, Halus
Ghaliyati - Yang mahal
Ghaniah - Yang cantik (semulajadi)
Ghaziah - Pejuang
Ghurrah - Putih berseri
Ghamirah - Yang mengembara
Ghazalah - Matahari Terbit
Ghundurah - Bahagia, muda

NAMA BAYI  - H

Habibah - Kekasih
Habriyah - Pintar,lawa
Hadirah - Pandai, bijak
Hadfina - Matlamat kita
Hafizah - Terpelihara
Hafsah - Nama Isteri Nabi
Haifa - Ramping, genit
Haidah - Adil, Jujur
Hajidah - Yang rajin sembahyang malam
Hakimah - Yang bijaksana
Halili - Nisbah, halal
Halimah - Lemah lembut, penyantun
Halumah - Pemaaf, penyabar
Halwa - Yang manis, menarik
Hamidah - Yang terpuji
Hamdah - Pujian
Hamimah - Kawan setia
Hamizah - Yang bijaksana
Hamudah - Terpuji
Hana - Kegembiraanku
Hanan - Bertimbang rasa
Hannani - Kesayaganku, kecintaanku
Haninah - Penyayang
Hanisah - Yang takwa
Hasyimah - Yang bersopan, Beradab, berakhlak
Hasnah/Hasanah/Hasinah - Yang baik, lawa
Hasibah - Keturunan baik-baik
Hawa - Nama isteri Nabi Adam
Hayati/Hayani - Jiwa, Hidupku
Hazimah - Yang tegas, cekal
Haziqah – Yang cerdik, pandai
Hazirah – Pilihan yang terbaik
Haziyah - Yang dipuji, yang disayangi
Hindun - Rindu
Hibriyah - Kecantikan, keindahan
Hidayati/hidayah - Petunjuk Allah
Himanah - Memberi semangat
Hilmiyah - Lembut, sopan
Huda - Petunjuk kepada kebenaran
Huzaifah/Huzaimah - Nama sahabat nabi
Humaira - Putih campur merah
Husna - Yang lawa
Huraiyah - Bidadari

NAMA BAYI  - I

Ibrah – Teladan, pengajaran
Iffah - Suci,Terpelihara
Ijlah / Ijlali – Penghormatan
Ijazati - Keizinan
Iklamina / Ikramah – Memuliakan
Ilhami - Ilham
Ilmuna - Pengetahuan kami
Imanina – Keimanan kami
Inani - Hadapanku
Inarah - Menerangi bercahaya
Inasah - Mesra, hangat
Insyirah - Kegembiraan, lapang hati
Infazah - Melakukan
Irdina - Kehormatan kami
Irsalina - Pengiriman kami
Iwana / Iwani - Takhta, takhtaku
Iyazi - Perlindungan
Izazi/Izzah - Kemuliaan, kekuatanku
Izah - Pengajaran
Izzati - Kemuliaanku, kekuatanku

NAMA BAYI  - J

Jadilah - Keazaman
Jafni - Pemurah
Jaharah - Kecantikan bentuk dan rupa
Jahirah – Yang rupawan, genit
Jahizah – Yang dilengkapi
Jahidah - Pejuang
Jahudah - Pahlawan wanita
Jalwa - Rupawan
Jalilah – Yang mulia
Jalalah – Kebesaran, kemuliaan
Jamla/Jamalah - Cantik, lawa
Jamilah/Jamaliah/Jamalina - Kecantikan
Jamiah – Yang menyatupadukan
Jauna - Matahari
Jaudah - Kebaikan
Jauharah - Permata
Jawidah - Yang baik hati
Jazilah - Bijak bercakap
Jazima - Tegas
Jihan - Kemegahan
Junaidah - Pejuang, tentera
Juni - Kemerah-merahan
Julia - Berambut panjang
Juhaidah - Rajin
Juwana - Muda, remaja
Juzaila - Riang

NAMA BAYI  - K

Kafiah/Kafiya – Yang memadai
Kafilah – Penjamin
Kaisah – Bijaksana, cantik
Kamilah - Yang sempurna
Kamilia – Bunga, suci
Kamaliah - Kesempurnaan
Karimah - Yang mulia
Karamina- Murah hati
Kazimah - Penyabar
Khairiah - Kebajikanku
Khairina - Kebaikanku
Khadijah - Nama Isteri Nabi
Khadra – Subur, kehijauan
Khalilah - Teman setia
Khairunisa - Sebaik-baik perempuan
Khairuna/Khairina - Kebajikan
Khalidah - Yang berpanjangan, Yang Kekal
Khairiah/Khairiyah - Kelebihan
Khalisah - Yang jujur
Khalsum - Tulang pipi yang tinggi
Khatun - Puan,Wanita
Khuldiah - Kekekalan
Kulthum - Nama puteri Nabi
Khuzaimah – Nama Arab lama

NAMA BAYI - L

Labibah – Yang cerdik, cantik
Laila - Kerinduan/Keseronokan/kekasih
Laiqah – Yang layak
Laili/Lailati/Lailatun/Lailani - Malam
Laiyinah – Yang lemah lembut
Lainun/Lina - Yang lemah-lembut, Kelembutan
Lauzah – Berguna, berhasil
Latifah - Cantik/Elok, yang lemah-lembut
Lazimah – Yang berprinsip
Liyana - Kelembutan 
Lidiya - Remaja, Muda
Lina/Linati/Liyana - Kelembutan
Liwani - Istana
Lutfiah - Lemah lembut
Lutfiah - Kehalusan, kelembutan

NAMA BAYI  - M

Malihah – Yang cantik, manis
Majdiah/Majidah/Majdina - Kemuliaan,Yang utama
Mariah - Yang indah, putih
Marinah/Marini - Yang lembut
Mahdiyah – Suci, tulen
Mahirah – Yang cekap, mahir
Maliyanah – Kelembutan
Manarina – Cahaya Petunjuk
Mardhati - Keredhaanku
Maryam - Nama ibu Nabi Isa, Yang tinggi/bermutu
Mazidah - Bertambah
Maziah/Mazaya - Kelebihan, Keistimewaan
Maznah/Mazinah - Kepujian, muka berseri
Masturah - Yang terpelihara, Tersimpan
Mahfuzah - Yang terpelihara
Maimunah - Keberkatan
Majidah/Makramah - Yang mulia
Marjan/Marjani - Permata
Maimun/Maimunah - Yang diberkati
Maisarah - Kekayaan,Kesenangan
Marsya - Subur,menghijau
Mas'udah - Bahagia
Masturina - Yang bijak
Maryati - Cermin, Nisbah
Masyitah - Penyisir rambut
Mawaddah - Cinta
Mazarina - Kunjungan
Miza - Berseri-seri
Mizana/Mizani/Mizanina - Neraca
Mumtaz/Mumtazah – Terpilih, Yang istimewa
Munirah - Bercahaya, bersinar
Muna - Keinginan,Kemahuan
Munifah - Yang tinggi dan cantik
Mursyidah – Hidayah, Taufik
Murfiqah – Lembut, anggun
Muslihah - Pemulih, yang suci
Musfirah – Yang cantik dan berseri
Muklisah – Yang ikhlas
Mus’ifah - Penolong
Muzainah - Kepujian, titisan embun
Muti'ah - Yang patuh, taat
Muzhirah - Berputik
Muzfirah - Yang menang

NAMA BAYI  - N

Nabilah - Cerdik
Nadhrah - Keindahan
Nadrah – Sekeping emas
Nadirah - Yang berharga, mulia
Nadhilah - Pejuang
Nadwah – Dewan, Sekumpulan manusia
Nafisah - Yang berharga, yang mulia
Nafizah - Jendela
Na'iemah - Yang menerima nikmat
Naimi - Kenikmatan
Najla' - Cemerlang
Najwa - Bisikan rahsia
Najwati - Keselamatan
Najimah – Bintang
Najidah – Berani
Naqiah – Bersih, suci
Naqibah - Ketua, fikiran yang tajam
Nasriah - Pertolongan
Nasuha – Suci murni
Naurah/Nasrin - Bunga
Nawwarah – Yang bercahaya
Nazmina - Penyusunan
Nazirah - Penyelia
Nazimah - Yang mengatur
Nisa - Puan,Gadis
Nurul Asyiqin - Cahaya pencinta
Nur Azmina – Cahaya Keazaman Kami
Nur Amalina - Cahaya harapan
Nur Hayati - Cahaya kehidupanku
Nur Asyiqin - Cahaya Kekasih
Nur Qamarina – Cahaya bulan
Nur Laili - Seri malam
Nurhasanah - Seri Kebaikan
Nur Lailati - Seri Malam
Nur Syamsina - Cahaya Matahari
Nur Sabrina - Cahaya Kesabaran
Nurjeha - Cahaya dunia
Nuruljannah – Cahaya syurga
Nuraini - Cahaya mataku
Nurin/Nurina - Cahaya
Nuriyah - Nisbah 
Nurul Huda - Cahaya petunjuk
NurulAin - Cahaya mata
Nuzha - Tempat hiburan
Nurul Husnina - Cahaya Kecantikan

NAMA BAYI  - Q

Qadirah – Yang berkuasa
Qadisah – Suci
Qaisara - Permaisuri
Qahirah – Yang gagah, yang berkuasa
Q'amariah - Cahaya Bulan
Qamarina – Bulan
Qasbah – Menuntut ilmu
Qasdina – Lurus, sederhana
Qasrina – Istana
Qasimah – Cantik, Lawa
Qatinah – Terjaga, Terpelihara
Qatrunnada – Titisan embun
Qismina – Bahagian
Qistina – Keadilan
Qudwah – Ikutan
Qurratu’aini – Penyejuk mataku/hatiku

NAMA BAYI  - R

Rabiatul Adawiyah – Mana sufi wanita
Raidah – Pemimpin
Raihah – Gembira kerana yakin
Raudah - Kebun Indah, Taman
Rahimah - Belas Kasih
Rahumah - Penyayang
Rohana - Jiwa kami
Rafi'ah - Yang mulia, Atasan
Radiah - Keredhaan
Rasyidah - Yang dapat petunjuk
Rahmah - Rahmat
Rahmatina – Rahmat, Belas kasihan
Rahmuna – Kasih sayang
Rafizah - Pembela
Rafhanah – Hidup bahagia dan mewah
Rohaya - Jiwaku
Razanah / Razinah– Kesopanan, Ketenangan
Rafidah - Yang membantu dengan memberi
Rafiqah - Kekasih
Rahimah - Penyayang
Raqibah - Ketua, pimpinan
Ramlah - Halus
Ramziah - Lambang
Ranah – Cantik, lawa
Rasinah - Tenang, tegas
Rasyidah - Yang cerdik
Rasyiqah – Cantik, rajin
Razinah - Lemah Lembut
Rauqah - Kecantikan yang menawan
Rawiah - Sihat akal dan badan
Razanah - Yang terhormat dan disegani
Razita - Bunga
Rifqah - Kelembutan
Rif’ah – Ketinggian, kemuliaan
Ridhwah - Keredhaan
Ruhana / Ruhaya - Jiwa kami /Jiwaku
Ruhiyah - Mengenai jiwa/roh
Rumanah - Buah delima
Rusyidah/Rusydina - Petunjuk
Ruqaiyah – Nama anak Nabi, ketinggian
Ruwaidah - Berjalan dengan senyap
Ruzana - Ketenangan

NAMA BAYI  - T

Thaqifah - Yang cerdik
Tahirah - Bersih, tulin
Tharwah - Kekayaan
Tahsina - Mencantikkan
Taiyibah - Yang cantik
Tuma'ninah - Ketenangan
Tsara' - Ketenangan
Taqiah - Yang bertaqwa
Taqinah - Yang teguh, tahan
Thaqifah - Yang cerdik
Tajul Bariyah - Mahkota
Tamrina - Latihan
Tihani - Bahagia, berkat

NAMA BAYI  - S

Sa'adah - Kebahagiaan
Safwah - Yang terbaik, bersih
Safi - Bersih, Murni
Safura - Keemasan 
Sarah - Nama isteri Nabi Ibrahim, Gembira
Sarimah - Gigih, Cekal
Sajidah - Yang sujud kepada Allah
Sakinah - Ketenangan, Ketenteraman
Salmah - Sejahtera
Samirah - Teman 
Salwa - Penghibur, madu
Sorfina - Bersih
Sharifah - Mulia
Shafiqah - Yang berlembut , penyayang
Shahidah - Yang menyaksi/berjasa
Shahirah - Yang mashyur
Syazwina/Syazwana - Bau kesturi 
Syahmina - Cerdik
Syahmah - Hati yang suci
Syakirah - Yang berterima kasih
Syahirah - Yang mashyur
Syarafana - Kemuliaan
Syabrah - Pemberian, Kurnia
Syadni - Pokok bunga 
Syaqiqah - Saudari kandung
Syahmah - Hati yang murni
Syasya - Berseri-seri
Syarah - Keindahan, kecantikan
Syauqina - Rindu
Sadiqah - Sahabat, Teman Ikhlas
Syuhrah - Kemasyhuran
Syuhaidah - Madu lebah
Suhailah - Yang senang, mudah
Sulwana/Sulwani - Hiburan hati
Syukriah - Kesyukuran
Syimah - Peribadi, Tabiat

NAMA BAYI  - U

Unaizah - Nisbah
Uthailah - Mulia
Usaimah - Terpelihara
Unaisah - Kegirangan
Uzmana - Cita-cita, Keazaman
Uzma - Terbaik, Terbesar
Ubaidah - Yang taat, Tunduk
Ummi Kalsum - Nama Anak Nabi
Umaimah - Ibu yang penyayang

NAMA BAYI  - W

Wadaah – Ketenangan
Wadhihah – Yang terang, Yang jelas
Wahidah - Tunggal
Wafiah -Yang sempurna
Wafa – Kesetiaan
Wajahah – Ketinggian martabat
Wajidah - Pendapat
Wani - Mutiara
Wardah - Bunga mawar
Wasilah - Hubungan
Wasimah – Lemah gemalai
Wasifah – Penolong
Waslah – Yang membuat kebajikan
Waslina – Hubungan rahim
Wasiqah – Yang amanah
Watiqah – Yang teguh dan kukuh
Watriyah – Tunggal

NAMA BAYI  - Y

Yaniah - Mekar
Yamini - Yang berkat
Yasarah - Kemudahan, Kesenangan
Yasawafi - Mematuhi arahan
Yarasyimah - Kemampuan
Yasirah - Yang mudah, Yang senang
Yasmina - Bunga melur
Yaquti - Bernilai
Yasmin - Nama bunga
Yusra - Kesenangan, Kemudahan
Yusrina - Kaya

Baby Names - Z

Zarifah - Indah/comel
Zaiyan - Manisan madu
Zahirah - Kenyataan
Zainun - Perhiasan

NAMA BAYI LELAKI

NAMA BAYI  - A

Abu Bakar - Nama Sahabat Nabi
Abbas - Nama Sahabat Nabi, berani
Abrisam - Yang lembut, tampan
Abidin - Yang beribadat
Adnan - Nama datuk Nabi
Adlan - Keadilan
Adam - Nama Nabi
Adib - Pujangga
Afiq - Yang mulia
Ahmad - Terpuji
Ahnaf - Yang berpegang teguh kpd ajaran agama
Ahwaz - Yang bersungguh-sungguh
Aiman - Yang bertuah
Aisy - Mewah, kaya-raya
Akmal - Sempurna ,sangat pandai
Akram - Yang mulia
Akif - Yang menumpukan dirinya pada sesuatu
Alim - Yang mengetahui
Alif - Kawan rapat
Aliuddin - Ketinggian agama
Alzam - Yang tekun
Aman - Sentosa
Ammar - Yang memakmurkan, yang kuat iman
Amin - Yang Amanah,Yang dipercayai
Aminin - Orang-orang yg aman
Amni - Keamananku
Amani - Kesejahteraanku
Aminuddin - Pengamanah Agama
Amir - Putera, Ketua, Pemerintah
Amiruddin - Pembela Agama
Amran - Yang memakmurkan
Anas - Kemesraan, cinta, kasih
Anaqi - Keindahanku yg menawan hati
Aniq - Yang kacak lagi menawan hati
Anis - Yang mesra, teman setia
Anwar - Yang bercahaya
Aqil - Bijak, terpelajar
Aqlan - Kebijaksanaan
Arman - Harapan, aspirasi
Ariffin - Yang banyak mengetahui
Arfa - Yang tinggi, mulia
Asfa - Yang suci
Asri - Masaku, kemajuanku mengikut masa
Atif - Belas kasihan
Atha - Pemberian
Aufa - Yang setia
Awwal - Pandai mentakwil
Azhar - Yang berseri, yang gemilang
Azfar - Yang berjaya, yang menang
Azam - Keazaman
Azim - Besar
Azman / Azmi - Cita-cita, tekad
Azmil - Kawan rapat
Azhari - Yang berseri,Yang gemilang
Azizan - Yang mulia, yang kuat, kekasih
Aziz - Yang mulia, yang kuat, kekasih
Azri - Kekuatanku, penyokongku
Azib - Sabar dan gigih

NAMA BAYI  - B

Badiuzzaman - Keindahan semasa
Badrulmunir - Bulan bercahaya
Badruzzaman - Purnama Zaman
Badruddin - Bulan purnama agama
Bahruddin - Lautan Agama
Bahri - Kegemilanganku
Bakri - Kemudaanku
Banin - Yang bijak, gigih
Barzun - Utama, berani
Basir - Cekap, Pintar
Bassam - Suka tersenyum
Basyirun - Yang melihat
Baslan - Keberanian
Basyir - Penyampai berita gembira
Basri - Pengelihatanku
Basirun - Yang melihat
Baqir - Sangat pandai, terpelajar
Bazil - Yang Pandai
Bazli - Kebijaksanaanku, Kepakaranku
Bilal - Nama sahabat Nabi, titisan embun
Bukhari - Nisbah
Burhanuddin - Kenyataan agama
Burhan - Alasan,bukti
Busran - Khabar gembira

NAMA BAYI  - D

Dahlan/Dani/Darimi - Nisbah
Dahri - Zaman keemasanku
Daim - Kekal abadi
Danial - Nama Nabi
Danish - Pengetahuan, bijak
Darwisy - Warak
Dasuki - Keindahanku, Cahayaku
Daud - Nama Nabi
Dhiyauddin - Sinaran Agama
Dhomrah - Nama Sahabat Nabi
Dhabit - Yang kuat ingatan
Din - Agama, kepercayaan
Dini - Agamaku
Dhia - Sinaran

NAMA BAYI  - F

Fadlan - Keutamaan
Fadil - Yang utama, mulia
Fadhil - Yang mulia
Fadlullah - Kelebihan Allah
Fahmi - Kefahamanku
Faiq - Tertinggi, utama
Faiz - Yang menang, berjaya
Faisal - Hakim
Faid - Yang tetap, yang berhasil
Fahim - Yang faham
Fajar - Cahaya putih
Fakhri - Kemegahanku
Falah - Kejayaan
Fannani - Seniman
Faqih - Yang mengerti
Fareed - Yang tunggal
Farhan - Girang, gembira
Farid - Yang istimewa, permata, tiada bandingan
Fariduddin - Permata agama, keistimewaan
Faris - Yang Alim, ahli penunggang kuda
Faruq - Pembeza antara benar dan salah
Farhun - Kegembiraan
Fathuddin - Pembukaan, kejayaan agama
Fatih – Pembuka, perintis
Fauzi - Kejayaanku
Fauzan - Kejayaan
Fawwaz - Berjaya
Fikri - Fikiranku
Firas - Kecerdikan, celik akal
Firdaus - Nama syurga
Fitri - Semulajadi
Fuad - Hati, jiwa
Fudail - Kelebihan, kemuliaan
Furqan - Bukti, Kenyataan

NAMA BAYI  - G

Ghazali - Kesayangaku
Ghaffar - Sedia mengampuni, lembut hati
Ghali - Mahal
Ghalib - Yang menang
Ghailan - Nama Sahabat Nabi
Ghani - Kaya, mewah
Ghassan - Kecantikan dan kelembutan remaja
Ghaisan - Rupawan
Ghazi - Pejuang
Ghufran - Keampunan
Gulwani - Keremajaan dan kecergasan
Ghulam - Remaja

NAMA BAYI  - H

Hadi - Yang memimpin
Hadif – Yang punya matlamat
Hafiy - Yang memuliakan
Hafiz - Penjaga, pelindung
Hafizuddin - Pemelihara agama
Hajim - Pelindung
Hamdan/Hamad/Hamadi - Pujian, terpuji
Hamid - Yang memuji
Haiman - Menguasai
Hamimi - Teman karibku
Hamizan/Hamiz - Cerdik, Kuat, tampan
Hamzah - Kebijaksanaan
Hamzi - Ketegasanku
Hanafi - Kelurusanku
Hanif - Yang lurus
Hanis - Berani, warak
Hanun - Kesayangan
Hakam - Pengadil
Hakim - Bijaksana
Hatim - Yang Lurus, Benar
Hassanuddin - Keelokan Agama
Haidar - Berani, singa
Haikal - Pokok yang besar dan subur
Haiman - Yang cinta, asyik
Harraz - Yang amat warak
Haris - Pengawal, pelindung
Harun - Nama Nabi
Hasan - Lawa, segak
Hassan - Sangat baik
Hasbullah - Jaminan Allah
Hasnawi - Kecantikan
Hasif - Kemas, rapi
Hasnun - Yang Baik
Hasyim - Pemurah, yang suka menjamu orang
Hatim - Pemutus, penentu
Haziq - Cerdik, pandai
Hazim/Hazman - Tegas, cermat, bijak
Hazmi - Ketegasanku
Hazwan - Pemberianku
Hidayat/Hidayatullah - Petunjuk Allah
Hilal - Bulan sabit
Hilmi - Kesopananku, Kesabaranku
Hisyam - Murah hati
Hisyamuddin - Kemurahan agama
Hubaib - Kekasih
Humaidi - Kepujianku
Hussein - Yang Cantik
Husain - Elok, cantik, Benteng pertahanan

NAMA BAYI  - I

Ibad – Yang rajin beribadat
Idris - Nama Nabi
Ishak - Nama Nabi
Ismail - Nama Nabi
Ibrahim - Nama Nabi
Idlan - Keadilan
Idrus - Singa
Idraki – Pengetahuanku, kefahamanku
Iffat – Kehormatan diri
Ihsan - Kebaikan
Ikhwan - Persaudaraan
Ikhlas - Memuliakan
Ihkamuddin – Ketaatan kepada Allah
Ihsamuddin – Menumpukan ketaatan kepada Allah
Ihtifazhuddin – Usaha berhakimkan Allah
Ilham - IlhamIkram - Menghormati
Ilyas / Ilyasa - Nama Nabi
Imran - Budi Bahasa
Iman - Iman
Inayat - Pertolongan
Inas - Kelembutan
Iqbal - Kejayaan
Irfan – Kebijaksanaan, kesyukuran
Irsyad – Nasihat, panduan
Isyraf - Persendirian
Iskandar - Nama seorang Raja
Isa - Nama Nabi
Israr - Persendirian
Isyraq – Memberi sinar
Isyraf - Ketinggian
Itqan – Kerja kemas, rapi
Izdiyad - Pertambahan
Izzan - Kepatuhan
Izzat - Kemuliaan
Izzuddin - Kemuliaan Agama
Izzul Islam - Kemuliaan Islam

NAMA BAYI  - J

Jaafar - Nama Sahabat
Jabir - Yang melegakan
Jabil - Yang Kreatif
Jabri - Pertolonganku
Jalal - Kemuliaan, keagungan
Jafni - Kawalanku dari kejahatan
Jahid - Yang berusaha
Jahir – Yang cantik, bersuara lantang
Jailani - Nisbah
Jalil - Yang mulia
Jamil - Tampan, Cantik
Jamal/Jamali - Kecantikan/kecantikanku
Jamalluddin - Keindahan Agama
Jamsyir - Kecantikan
Jaris - Kurnia tuhan
Jariyah - Bahtera
Jauhar/Jauhari - Permata/permataku
Jahran – Yang tangkas
Jazlan - Gembira/riang
Jazali - Kerianganku
Jilani - Penyiaranku
Jiratullah - Bantuan Allah
Jubair - Pertolongan
Jufri - Keluasan,di tengah
Junaid/Junaidi - Tentera
Juwaidi - Keelokanku

NAMA BAYI  - K

Kabir – Agung, besar
Kafil – Saksi, penjamin
Kamal - Kesempurnaan
Kamaluddin – Kesempurnaan Agama
Kamaruddin - Bulan Agama
Kamil - Sempurna
Karim - Yang Murah/Mulia
Khairi - Kebajikanku
Khair - Kebaikan
Khairuddin - Kebaikan agama
Khalid (Abd) - Yang Kekal
Khattab - Pengkhutbah
Khairan,Khairin,Khairani - Kebaikan
Khairul Anwar - Cahaya Yang baik
Khairul Anam - Sebaik-baik manusia
Khairul Zaman - Sebaik-baik masa
Khairul Amirin - Sebaik-baik pembina
Khairul Harisin - Sebaik-baik pengawal
Khairul Ikhwan - Persaudaraan yang baik
Khalas - Yang selamat
Khalish - Khusus
Khalil - Sahabat
Kasyfi/Kasyfu – Pembuka pintu hati
Kasyful Rahman – Pembukaan pintu hari dari Allah
Kauthar – Nikmat yg banyak, telaga kauthar
Khidir - Nama Nabi
Kiram/kiraman - Mulia
Khuwalid - Jenis Kekal/Baik
Khumaini - Pandangan yang jauh


NAMA BAYI - L

Labib – Yang cerdik, sopan santun
Labid – Nama Sahabat
Lamin - Kepercayaan
Latif - Yang lemah lembut, Bersopan
Lazim/Lazman - Tetap
Liwauddin - Panji agama
Lizam - Yang menetapi
Lubaid - Yang kaya
Luqman - Nama Nabi, bijaksana
Luth - Nama Nabi
Lutfi - Kehalusanku
Lutfan - Lemah Lembut
Lutfillah - Taufiq Allah
Lutfir Rahman – Pertolongan Allah
Lutfil Hadi - Taufiq Tuhan yang Hadi

NAMA BAYI  - M

Mahfuz - Terpelihara
Majid - Yang memuji, dihormati
Mahmud - Terpuji
Majdi - Kemuliaanku
Mahadhir - Melapor kebaikan
Manaf - Ketinggian, kenaikan
Manan - Pemurah
Mansur - Pemenang, Yang dapat pertolongan
Mar’ie – Yang terpelihara, terkawal
Marzuq/Marzuqi - Yang mendapat rezeki,Rezekiku
Marwan - Bermaruah
Masrur - Yang riang,suka
Mas'ud - Bertuah
Masaid - Penolong
Mirza - Anak yang baik
Miqdam - Berani
Mifzal – Teramat mulia
Muhammad - Terpuji
Muammar - Panjang Umur
Muazzam – Dihormati, disanjungi
Musa – Nama Nabi
Murad – Keinginan, Cita2
Muawiyah/Muaz - Nama sahabat Nabi
Muayyad - Kuat, menang
Mubarak - Yang diberkati
Mubasyir - Pembawa alamat yang baik
Muhaimin - Yang memelihara dan mengawal
Muqtadir - Yang berkemampuan
Muhsin - Yang membuat kebaikan
Muhib - Kekasih, peminat
Mujtaba - Yang terpilih
Mujib/Mujibuddin - Penyahut, Penyahut seruan agama
Mukhtar/Mustafa - Yang terpilih
Munawwar/Munawwir - Berkilau, Bersinar
Munzir - Yang memberi ingatan
Munir - Yang menerangi
Muslih/Muslihin - Yang membaiki, Yang memulihkan
Mustaqim - Yang lurus
Musyrif – Tinggi, Pengawas
Muqri – Ahli ibadat
Mutalib - Yang menuntut dari masa ke semasa
Muzaffar - Kemenangan

NAMA BAYI  - N

Nabil - Yang Cerdik, mulia
Nabihan – Mulia, mashyur
Nadhir – Yang berseri-seri
Nasir,Nasr,Nasran - Yang menang, Pertolongan
Nasiruddin - Penolong Agama
Najib - Yang cerdik, mulia keturunannya, terpuji
Nafiz – Yang melaksana
Nasri - Kemenanganku
Nai'm - Halus cantik/Kesenangan
Najmuddin - Bintang agama
Najid - Gagah berani
Najah - Kemenangan 
Najmi - Bintangku
Nasim - Angin sepoi-sepoi bahasa
Nasiruddin – Pembela agama
Naufal - Dermawan
Nawab - Pemimpin, pemerintah
Nawawi - Tujuanku
Nawi - Ketua
Nazir - Bandingan
Noh - Nama Nabi
Nazri - Pandanganku
Nizam - Peraturan
Nizar - Yang memerintah
Niyaz – Doa, harapan
Nukman - Kebaikan
Nuri - Cahayaku
Nurhan - Cahaya raja
Nuruddin - Cahaya Agama
Nurul Haq - Cahaya Kebenaran
Nurul Hidayat - Cahaya petunjuk
Nuwair - Cahaya

NAMA BAYI  - Q

Qadir – Maha kuasa
Qadri – Kesanggupanku
Qahir – Yang menang
Qamaruddin – Bulan agama
Qamaruzzaman – Bulan masa
Qarin - Pendamping
Qasim - Pemutus
Qawi – Gagah, berkuasa
Qawiem – Yang lurus
Qayyim – Ketua
Qayyum – Abadi, Kekal
Qusyairi – Hujan

NAMA BAYI  - R

Rabbani – Arif & Salih
Radhi - Redha
Rasyid - Pintar, Yang mendapat petunjuk, yang lurus
Rasydan - Petunjuk
Rafie - Tinggi, Mulia
Rafi - Yang meninggikan
Rafid – Pembantu, Pemberi
Rahimi/Rahmani - Kesayanganku
Rahiman - Penyayang
Rahmat - Rahmat, belas kasihan
Raimi - Keutamaanku
Ramli - Penelitianku
Ramzi - Lambangku
Rasin - Yang mantap
Raiyan – Yang puas
Rasyad – Memperolehi petunjuk
Razin – Yang berakhlak
Raziq (Abd) – Hamba yang murah hati
Rifqi - Lemah Lembut
Rifaa’ – Persetujuan, Kesesuaian
Ridzwan/Ridha- Keredhaan
Ruslan - Wakil, Penyampai
Rusyda – Kecerdasan, Kepandaian
Rusyaidi - Kecerdikanku, kelurusanku
Rasydan/Rusydan - Petunjuk
Ruwaidi - Angin sepoi-sepoi
Ruzain - Tempat ketenteramanku
Rusli - Wakilku, Utusanku
Rustam – Berani, Kuat

NAMA BAYI  - T

abrani - Nisbah, Nama Ulama
Tadwin - Pencatatan
Tasnim - Air terjun dalam syurga
Taufiq - Pertolongan, Petunjuk
Taufiqillah - Petunjuk Allah
Takhfif - Keriangan
Thaqif - Yang bijak, Cepat faham
Talib - Yang berusaha
Tahsin - Menghiasi
Tamimi - Yang sempurna kejadiannya
Tajuddin - Mahkota Agama
Tariy - Yang kaya
Tariq - Bintang subuh
Taqiuddin - Bertaqwa utk Agama
Ta'rif - Istimewa
Taqris - Berperisa
Taha - Nama Nabi
Tahir - Suci
Tayib - Baik
Tirmuzi - Nisbah
Thubat - Pahlawan yg berani

NAMA BAYI  - S

Sa'ad - Bahagia
Saadan - Kebahagiaan
Sabri - Kesabaranku
Sadruddin - Pemimpin agama
Sadiq - Yang benar
Safwan - Bersih, Ikhlas
Safaraz - Dihormati
Safiy - Yang bersih, jujur
Safir - Wakil, Duta besar
Salim - Yang selamat
Salihin - Yang terbaik
Saifullah - Pedang Allah
Sakhawi - Kemurahan hati
Syazwan - Kecergasan
Syafiq - Penyayang
Syahmi - Mulia, Bijak, Berani
Syahir - Terkenal
Syakir - Pengenang budi
Syamsul Bahri - Matahari Lautan
Syafi - Yang menyembuhkan
Syaukat - Kekuatan
Syahran - Bulan
Syabil - Bintang
Syahmi - Mulia, bijak, berani
Syamini - Keharuman yang tinggi
Safarin - Perjalanan
Sya'ban - Bulan Sya'ban
Syaddad - Yang perkasa
Syawal - Bulan Syawal
Syazani - Kecergasanku
Sufyan - Nama Sahabat
Sulaiman - Kesejahteraan/Nama Nabi
Sulaimi - Kesejahteraanku
Syukur/Syukri - Kesyukuran
Suhaili - Kemudahanku
Suhair - Yang awas, yang berjaga
Silmi - Kedamaianku
Sidqi - Kebenaran
Siddiq - Yang membenarkan

NAMA BAYI - U

Ukail - Pintar
Umair - Maju
Umar - Yang memakmurkan
Ulwan - Ketinggian, jelas
Urfan - Kebaikan
Umaiyah - Sahabat Nabi
Usaimin - Dari Usman
Uwais - Pemberian 
Usyair - Kawan, suami
Uthman - Rajin, Gigih
Ubaidullah - Hamba Allah
Ubaidi - Nisbah
Ukasyah - Sahabat Nabi, Labah-labah

NAMA BAYI  - W

Waazin - Pengajaran
Wafiq – Berjaya
Wafri – Kekayaanku, Keluasanku
Wahiduddin – Terulung pada agamanya
Wahiid - Yang tunggal
Wahib - Pemberi
Wajdi - Perasaanku, Kesayanganku
Walid - Anak lelaki
Wali – Kekasih, Pelindung
Waldan – Anak yang baik
Wardi – Bunga rosku
Warid – Yang berani
Wasim – Segak, Kacak
Wathieq – Yang kukuh & teguh
Watari – Hajatku, Keperluanku
Waqur – Yang tenang & bersopan
Waqqas – Nama Sahabat
Wazif – Yang tekun, Gigih
Wazir – Menteri, Yang berkuasa
Wazini – Yang menimbang secara adil
Widad – Cinta, Cita-cita

NAMA BAYI  - Y

Yaseen - Nama Nabi
Yahya - Nama nabi
Ya'akub - Nama Nabi
Yaquti - Bernilai
Yawar - Pegawai Peribadi
Yazdan - Belas Kasihan
Yamin - Yang berkat
Yasir - Yang senang
Yassar - Kekayaan, Kemewahan
Yasyri - (Dia) Mengorbankan
Yaqzan - Yang berwaspada
Yaqin - Pebuh keyakinan
Yunus - Nama Nabi
Yusuf - Nama Nabi
Yusri - Kesenanganku
Yusra - Kelonggaran, Kemudahan
Yusyhid - (Dia) Mempersaksikan

NAMA BAYI  - Z

Zaalan - Rajin, Giat
Zabdan - Pemberian
Zaki - Cerdik 
Zakir - Yang mengenang, Yang berzikir
Zakaria - Nama nabi
Zainuddin - Hiasan agama
Zahid - Yang suci
Zahidi - Yang menjauhkan diri dari kemewahan
Zaidi - Pertambahanku, Kelebihanku
Zamri - Kecantikkanku
Zaim - Pemimpin
Zarif - Periang, Berjenaka
Zarqani - Nisbah
Zulhilmi - Yang mempunyai kesabaran & kesopanan
Zulfaqqar - Yang Gagah
Zulqarnain - Nama Nabi
Zulkifli - Nama Nabi
Zubir - Nama Sahabat